Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Безос иска да отиде до Луната... за да остане там

Най-богатият човек на света представи лунния модул Blue Moon на своята космическа компания Blue Origin

Безос иска да отиде до Луната... за да остане там

Снимка: Ройтерс

Американският милиардер Джеф Безос представи в четвъртък в конгресен център във Вашингтон плановете си за лунна мисия на своята основана през 2000 г. космическа компания Blue Origin. Основателят на Amazon също така представи пред публиката, включително и пред служители на американската космическа агенция НАСА, модел на лунния си модул: Blue Moon.

Най-богатият човек на света иска да помогне на американското правителство да се върне на Луната до 2024 година. Този срок постави правителството във Вашингтон на НАСА. Безос заяви: „Можем да ви помогнем да изпълним този срок. Време е отново да кацнем на Луната. Този път ще останем там“.  Мениджърът на Amazon вече обяви, че планира да прехвърли големи части от индустрията на Луната, тъй като заради по-ниската си гравитация тя е по-добро място за него от Земята. 

„Това е Blue Moon („Синя луна")", обяви Безос по време на представянето, докато завесите се отдръпваха, разкривайки прототип в естествен размер на апарат за кацане на Луната с тегло над три тона празен и 15 тона зареден с гориво. Апаратът ще може да извършва меко кацане на лунната повърхност с полезен товар от 3,6 тона и от 6,5 тона в по-голямата си версия. За него е разработен уникален двигател - Би И 7 (BE-7), посочва ТАСС. 

„Това е невероятен апарат и той ще стигне до Луната", заяви Безос, представяйки макета. Той обясни, че проектът се разработва от три години.

Blue Moon стои върху четири крака. В горната част на апарата има пространство, където ще се намира превозваното оборудване - инструменти и апаратура за научни изследвания, четири малки лунни роувъра, а след време и модул с нормално налягане, предназначено за хора. В средата на апарата се намира голям сферичен резервоар за гориво (втечнен водород).

Целта е кацане на южния полюс на Луната, където има замръзнала вода. От водата би могло да се произвежда водород, който ще се използва като гориво за изследване на Слънчевата система.

Blue Moon предлага пространство за четири превозни средства, с които може да се изследва Луната. Като цяло апаратът трябва да може да превозва товари до 3.6 тона на Луната. Blue Moon е невероятен, каза Безос. Неговата аерокосмическа компания работи над космическия товарен кораб поне две години.

САЩ си поставиха за цел да се върнат на Луната до 2024 година. „НАСА трябва да постигне тази цел по всякакъв начин", заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Безос е убеден, че неговата космическа компания може да постигне целта. „Харесвам целта на вицепрезидента" Пенсън "за луната", заяви шефът на Amazon в четвъртък, добавяйки, че „започнахме да работим над нея преди три години". Безос инвестира повече от 1 млрд. долара годишно в Blue Origin.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Хардуер
Американските компании могат да получат лицензи за Huawei до края на юли